Siirry pääsisältöön

Pälkäneen vanha kirkko keskiajan kokemisen paikkana





Pälkäneen Vanhasta kirkosta on kirjoitettu hyvin paljon. Raunioitunut keskiajan lopun kirkko on romanttinen maamerkki Onkkaalan, Epaalan ja Kuulialan kylien peltomaisemassa. Sen paikalla on ollut aikaisempia puukirkkoja sekä esikristillinen kalmisto.


Esihistoriaa kuten varhaista historiaakin täytyy tulkita isosti. On löydettävä hyviä kysymyksiä. Kun pohdimme niitä, samalla vastaamme oman identiteettimme kysymyksiin. Miltä elämä maistui, miten kotikylässä selviydyttiin ja mistä löytyi valoa arkeen? Ja vaikka juuri mitään yhteistä ei olisi, niin ainakin maiseman suuri kuva on yhteinen. Samat polut maan päällä yhdistävät meidät esipolviin.

Jokainen keskiajan kivikirkko on yksilöllisesti erilainen. Pälkäneen vanhan kirkon paikkakokemuksesta tekee tunnistettavan peltomaiseman suhteellinen tasaisuus sekä korkean harjurinteen läheisyys.

Maiseman koreografiassa olennaista on, että kirkon ollessa perinteen mukaisesti rakennettu itä-länsi -suunnassa se on tavallaan omalakinen muun maiseman muotojen suhteen.

Koska kirkko on raunio, siitä on tavallaan pyyhkiytynyt pois vuosisatojen tyylien kerroksellisuus ja jäljellä on vain keskiajan perusrakenne, vaikka korjaukset ja täydennykset ovat uusia. Enää ei esimerkiksi ole barokkihenkistä kellotapulia tai sisustuksena aatelisten hautajaisvaakunoita.

Olen iloinen, että olen voinut nykyihmisenä kokea kirkon historiassa vaiheen, jossa raunioita on aktiivisesti pidetty yllä ja aluetta tutkittu eri näkökulmista. 

Jatkuu

Lähteet ja kirjallisuus

Hiekkanen, Markus 2007: Suomen keskiajan kivikirkot. Helsinki, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kartanoelämää Pälkäneellä

Sata vuotta sitten noin kymmentä pälkäneläistä suurta maatilaa saatettiin kutsua kartanoiksi. Ne olivat kaikkien tuntemia – monien paikkakuntalaisten työpaikkoja ja sivistyksen keskuksia, jotka oli helppo tunnistaa maisemassa lepäävistä komeista rakennusryhmistään ja puutarhoistaan. Nykyään kartanopihat eivät enää useinkaan ole osa maatilojen taloutta vaan yksityisten perheiden rakkaudella vaalimia koteja, jotka ovat samalla muistomerkkejä suomalaisen kulttuurin kehityksestä vuosisatojen kuluessa. Mitä kartanolla tarkoitetaan? Arkipuheessa kartanolla on usein yksinkertaisesti tarkoitettu maatilaa, jolla on suhteellisen paljon viljelysmaata ja metsää sekä huolellisesti hoidetut suuret asuin- ja talousrakennukset. Tarkempi näkökulma paljastaa erilaisia historiallisia järjestelmiä. Kartanoiden joukossa on keskiaikaisia suurmiestaloja, verovapauden saaneita säteritiloja ja aatelille annetuista läänityksistä syntyneitä suurtiloja sekä sotilasvirkataloja. Saman tilan historiassa voi olla

Kesähuviloita ja huvilatyylisiä taloja

Haanloukkaan huvilan kuisti 2020 1900-luvun alussa muutamat perheet, jotka asuivat välillä kaupungissa mutta joilla oli sukusiteitä Pälkäneelle tai muuta kiinnostusta, rakensivat kesähuviloita järvien rannoille. Kesää haluttiin viettää tutuissa maisemissa. Näillä paikoilla oli romanttisia nimiä kuten Rantapirtti, Tuulensuu, Revonristi tai Tuutuniemi. Tyyliä leimaa jugend ja suunnittelijoiden joukossa on ainakin tunnettu arkkitehti Wivi Lönn. Varsinkin 1910- ja 1920-luvuilla kirkonkylään Onkkaalaan rakennettiin huvilatyylisiä asuintaloja. Monet niistä ovat harjun jatkeen länsirinteellä katsoen kohti Mallasveden selkää. Talot ovat tonttien keskellä ja pihoissa on ollut puutarhoja. Verhon huvila lienee yksi vanhimpia, koska pääosa siitä on 1800-luvulta, mutta muuten rakentaminen ajoittuu enemmän 1900-luvun puolelle. Taitekattoisten rakennusten päädyt ovat järven suuntaan, muiden pitkä seinä on kohti rantaa. Näilläkin taloilla on ollut mielenkiintoisia nimiä kuten Haanloukas tai Pöllö

Kirkonkylä Onkkaala I

Pälkäneen pitäjänkeskus on valittu yhdeksi valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Tämän alueen ytimessä on kirkonkylän Onkkaalanraitti. Raitin historia kiinnostaa monia ihmisiä. Talojen tarinoiden kautta on helppo tutustua omaan kotiympäristöön, joka liittyy myös Suomen eri vaiheisiin. Kirkonkylässä, tien varressa asuneet ihmiset ovat kokeneet monenlaista – ja kylän läpi on kulkenut erilaisia matkalaisia. Talot puhuvat myös ihanteista, haaveista, osaamisesta ja kauneudentajusta. Vielä 1980-luvulla lähes jokaisessa talossa oli jokin liike tai yhteistä toimintaa. Muutamaa vuosikymmentä aikaisemmin kyläläiset tiesivät hyvin, missä talossa asuu muurari, maalari, lääkäri, tuomari tai kauppias. Maatilojen ja jo kadonneiden vuokramökkien asukkaiden elämästä on kerätty muistitietoa. Maisemassa asumisen jäljet kantavat kuitenkin yli 1000 vuoden taakse. Pälkäneen tori uudistettiin vuonna 2017. Lainamakasiinin, VPK:n kalustorakennuksen ja taksikopin jälkeen auk