Siirry pääsisältöön

Huntilan kylä


Huntilan kylä on tunnettu suoraseinäisestä linnavuorestaan, jonka maisemaan on mukava tehdä pieni kesäretki esimerkiksi polkupyörällä häiritsemättä luonnon rauhaa.  Vuorta pidetään rautakautisena mäkilinnana, jonka huippu kohoaa 25 metriä Pälkäneveden pinnan yläpuolelle. Pystysuora kallioseinämä näyttää hurjalta, mutta pellon puolella oleva rinne vallituksineen on siihen verrattuna loivahko. Jyrkänteen alla on rauhoitettu rantalehto.  Esihistoriallisen kohteen lisäksi matkalla voi nauttia sitä ympäröivistä kulttuurimaisemista.

Pälkäneen Pohjalahden ja Kangasalan Kaukolan naapurissa oleva pieni ja hiljainen kylä, jonka läpi kuljetaan Parinsaloon, voi olla monelle pälkäneläiselle täysin vieras. Paikallishistorian näkökulmista Huntila on kuitenkin ollut mielenkiintoinen paikka. Esimerkiksi Haroilan talo oli 1600-luvun lopulta alkaen yksi ratsumiehen varustaneista rustholleista pitäjässä, ja myöhemmin kesävieraat ovat viihtyneet tutuilla rannoilla pitkään. Helsingin yliopistossa uransa tehnyt professori Matti Rissanen (1937 - 2018) vietti kesiään täällä monta kymmentä vuotta.

Kylän tunnelmallinen rakennusperintö vie kulkijan ajassa aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Ylitalon toisen asuinrakennuksen ikkunat ovat kaunis esimerkki. Pienemmät ruudut ikkunan yläosassa, alaspäin leviävät listat sekä laudan pinnassa olevat ympyrät ja viivat ovat jugendin piirteitä. Näiden ikkunoiden takaa kesän viettäjät ovat voineet katsoa linnavuoren suuntaan.

Heikkilän talon tytär Vilhelmiina solmi avioliiton Pälkäneen kunnan rakennusmestari Julius Lehtosen kanssa. Hänen työnsä näkyi myös vaimon kotitalon rakennuksissa. Satakunta vuotta sitten syntyneiden uudempien tilojen talouskeskukset ovat lähempänä Pohjalahden kylän rajaa eivätkä näy vanhaan kyläkeskukseen.  

 Kotoisissa näkymissä on täällä jotakin jylhän juhlallista. Alueella on kyykäärmeitä, joten retkeilijän kannattaa olla tietoinen niistä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kartanoelämää Pälkäneellä

Sata vuotta sitten noin kymmentä pälkäneläistä suurta maatilaa saatettiin kutsua kartanoiksi. Ne olivat kaikkien tuntemia – monien paikkakuntalaisten työpaikkoja ja sivistyksen keskuksia, jotka oli helppo tunnistaa maisemassa lepäävistä komeista rakennusryhmistään ja puutarhoistaan. Nykyään kartanopihat eivät enää useinkaan ole osa maatilojen taloutta vaan yksityisten perheiden rakkaudella vaalimia koteja, jotka ovat samalla muistomerkkejä suomalaisen kulttuurin kehityksestä vuosisatojen kuluessa. Mitä kartanolla tarkoitetaan? Arkipuheessa kartanolla on usein yksinkertaisesti tarkoitettu maatilaa, jolla on suhteellisen paljon viljelysmaata ja metsää sekä huolellisesti hoidetut suuret asuin- ja talousrakennukset. Tarkempi näkökulma paljastaa erilaisia historiallisia järjestelmiä. Kartanoiden joukossa on keskiaikaisia suurmiestaloja, verovapauden saaneita säteritiloja ja aatelille annetuista läänityksistä syntyneitä suurtiloja sekä sotilasvirkataloja. Saman tilan historiassa voi olla

Kesähuviloita ja huvilatyylisiä taloja

Haanloukkaan huvilan kuisti 2020 1900-luvun alussa muutamat perheet, jotka asuivat välillä kaupungissa mutta joilla oli sukusiteitä Pälkäneelle tai muuta kiinnostusta, rakensivat kesähuviloita järvien rannoille. Kesää haluttiin viettää tutuissa maisemissa. Näillä paikoilla oli romanttisia nimiä kuten Rantapirtti, Tuulensuu, Revonristi tai Tuutuniemi. Tyyliä leimaa jugend ja suunnittelijoiden joukossa on ainakin tunnettu arkkitehti Wivi Lönn. Varsinkin 1910- ja 1920-luvuilla kirkonkylään Onkkaalaan rakennettiin huvilatyylisiä asuintaloja. Monet niistä ovat harjun jatkeen länsirinteellä katsoen kohti Mallasveden selkää. Talot ovat tonttien keskellä ja pihoissa on ollut puutarhoja. Verhon huvila lienee yksi vanhimpia, koska pääosa siitä on 1800-luvulta, mutta muuten rakentaminen ajoittuu enemmän 1900-luvun puolelle. Taitekattoisten rakennusten päädyt ovat järven suuntaan, muiden pitkä seinä on kohti rantaa. Näilläkin taloilla on ollut mielenkiintoisia nimiä kuten Haanloukas tai Pöllö

Kirkonkylä Onkkaala I

Pälkäneen pitäjänkeskus on valittu yhdeksi valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Tämän alueen ytimessä on kirkonkylän Onkkaalanraitti. Raitin historia kiinnostaa monia ihmisiä. Talojen tarinoiden kautta on helppo tutustua omaan kotiympäristöön, joka liittyy myös Suomen eri vaiheisiin. Kirkonkylässä, tien varressa asuneet ihmiset ovat kokeneet monenlaista – ja kylän läpi on kulkenut erilaisia matkalaisia. Talot puhuvat myös ihanteista, haaveista, osaamisesta ja kauneudentajusta. Vielä 1980-luvulla lähes jokaisessa talossa oli jokin liike tai yhteistä toimintaa. Muutamaa vuosikymmentä aikaisemmin kyläläiset tiesivät hyvin, missä talossa asuu muurari, maalari, lääkäri, tuomari tai kauppias. Maatilojen ja jo kadonneiden vuokramökkien asukkaiden elämästä on kerätty muistitietoa. Maisemassa asumisen jäljet kantavat kuitenkin yli 1000 vuoden taakse. Pälkäneen tori uudistettiin vuonna 2017. Lainamakasiinin, VPK:n kalustorakennuksen ja taksikopin jälkeen auk