Siirry pääsisältöön

Hämäläinen talo


Vanhan Pälkäneen pitäjän alueella on säilynyt muutamia 1800-luvun maatilojen asuinrakennuksia. Ne ovat jotain sellaista, joka viestii minulle kenties vahvimmin paikallisuutta asumisen historian pitkässä jatkumossa. Ne vertautuvat vaikkapa hyvin tunnistettaviin vanhoihin pohjalaistaloihin. 

1800-luvun loppuun mennessä oli syntynyt tunnistettava tyyli, jota on enää vaikea havainnoida selvästi. Taloja on purettu esimerkiksi maanjakotoimitusten ja pihojen modernisoinnin yhteydessä. Sydän-Hämeessä kulttuuri on myös ollut monimuotoista ja maatilojen päärakennusten lisäksi on ollut muunkin typpisiä asuinrakennuksia. 

Tunnistamisessa kysymys on nimenomaan näiden talojen suhteista. Rakennukset ovat melko matalia. Ne ovat myös pituuteensa nähden useimmiten melko kapeita. Kattokaltevuus on samoin ollut matala. Rakentamistapa liittyy 1800-luvun alun empiren ihanteisiin. Yleensä taloissa on kuusiruutuiset ikkunat ja luultavasti monessa oli alun perin ristikkokaiteinen avokuisti. Vaakasuorat linjat luovat levollisuutta, mutta jotkin listoitusten yksityiskohdat tekevät kuitenkin taloista samalla ilmeikkäitä ja yksilöllisen oloisia. Nämä rakennukset on tehty käsityönä ja sillä tavalla ne ovatkin kaikki erilaisia. 

Näissä taloissa on useimmiten ollut arkisena asuinhuoneena pirtti ja eteisen toisella puolella joko leivintupa tai juhlavampiin tilanteisiin varattu vierastupa tai sali tai vain kamareita. Makuuhuoneina käytettyjä kamareita on lisäksi eteisen takana ja suurten, talon levyisten huoneiden päädyissä. Nämä talot ovat tosiaan huonerivejä. Joskus kuisteja on kaksi, jolloin toinen johtanee yleensä salin eteiseen.  

1900-luvun taitteessa paikkakunnalle alettiin rakentaa uusrenessanssihenkisiä taloja ja jugendtaloja, jolloin mittakaava ja rakennusten pohjat kehittyivät modernimmiksi. Sodanjälkeinen kuutiomainen talo ja lopulta teollisesti rakennetut valmistalot 1960-luvulta alkaen muuttivat asumisen ja pihapiirit toisennäköisiksi. 

Kun pitää aistit ja analyysitaitonsa tarkkana, 1800-luvun talot voi kuitenkin tunnistaa, vaikka niitä olisi myöhemmin muutettu paljonkin. Erityisesti ikkunat ja kuistit on usein tehty uudestaan vuosikymmenien kuluessa. Rakennuksissa on muutenkin ollut paljon kerroksellisuutta, eri aikaisia rakennusosia. 

Sydänhämäläinen perinteinen talo on linjakkaan tyylikäs - parhaimmillaan silti herttaisen kodikas. Samalla se voi tuntua myös vaikuttavalta ja suurieleisen juhlalliselta. Vaatimattomuus, komeus ja kotoisuus yhdistyvät.

Luultavasti 1800-luvun jälkipuoliskolla alettiin lähipitäjien alueella rakentaa enemmän myös komeita pytinkirakennuksia kulmittain arkisemman asuinrakennuksen kanssa. Toinen asuinrakennus palveli ainakin juhlatilanteita, mutta ehkä se oli myös eri sukupolvien sekä toisaalta perheen ja palvelusväen asumisen eriyttämisratkaisu. Osassa näistä rakennuksista lienee ollut ns. karoliininen pohjakaava: keskellä eteisen takana sali ja näiden molemmilla puolilla kamarit sekä keittiö. Pienemmillä maatiloilla toinen asuinrakennus saattoi olla paljon vaatimattomampi. Myös syytinkimökit yms. voivat kuulua pihapiiriin.   

Lapsuudestani muistan kuinka jännittävää oli tulla kuistin kautta naapurikylän vanhan talon hämärään porstuaan ja miettiä mille kolmesta ovesta koputtaisi. Jos talossa oli kaksi kuistia, oli ensin pitänyt lukea kumpi on arkipuoli. Pirtissä pitkä pöytä oli kaikkein perinteisimmän tavan mukaan eteisen ovea vastapäätä olevassa kulmassa. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kartanoelämää Pälkäneellä

Sata vuotta sitten noin kymmentä pälkäneläistä suurta maatilaa saatettiin kutsua kartanoiksi. Ne olivat kaikkien tuntemia – monien paikkakuntalaisten työpaikkoja ja sivistyksen keskuksia, jotka oli helppo tunnistaa maisemassa lepäävistä komeista rakennusryhmistään ja puutarhoistaan. Nykyään kartanopihat eivät enää useinkaan ole osa maatilojen taloutta vaan yksityisten perheiden rakkaudella vaalimia koteja, jotka ovat samalla muistomerkkejä suomalaisen kulttuurin kehityksestä vuosisatojen kuluessa. Mitä kartanolla tarkoitetaan? Arkipuheessa kartanolla on usein yksinkertaisesti tarkoitettu maatilaa, jolla on suhteellisen paljon viljelysmaata ja metsää sekä huolellisesti hoidetut suuret asuin- ja talousrakennukset. Tarkempi näkökulma paljastaa erilaisia historiallisia järjestelmiä. Kartanoiden joukossa on keskiaikaisia suurmiestaloja, verovapauden saaneita säteritiloja ja aatelille annetuista läänityksistä syntyneitä suurtiloja sekä sotilasvirkataloja. Saman tilan historiassa voi olla

Kesähuviloita ja huvilatyylisiä taloja

Haanloukkaan huvilan kuisti 2020 1900-luvun alussa muutamat perheet, jotka asuivat välillä kaupungissa mutta joilla oli sukusiteitä Pälkäneelle tai muuta kiinnostusta, rakensivat kesähuviloita järvien rannoille. Kesää haluttiin viettää tutuissa maisemissa. Näillä paikoilla oli romanttisia nimiä kuten Rantapirtti, Tuulensuu, Revonristi tai Tuutuniemi. Tyyliä leimaa jugend ja suunnittelijoiden joukossa on ainakin tunnettu arkkitehti Wivi Lönn. Varsinkin 1910- ja 1920-luvuilla kirkonkylään Onkkaalaan rakennettiin huvilatyylisiä asuintaloja. Monet niistä ovat harjun jatkeen länsirinteellä katsoen kohti Mallasveden selkää. Talot ovat tonttien keskellä ja pihoissa on ollut puutarhoja. Verhon huvila lienee yksi vanhimpia, koska pääosa siitä on 1800-luvulta, mutta muuten rakentaminen ajoittuu enemmän 1900-luvun puolelle. Taitekattoisten rakennusten päädyt ovat järven suuntaan, muiden pitkä seinä on kohti rantaa. Näilläkin taloilla on ollut mielenkiintoisia nimiä kuten Haanloukas tai Pöllö

Kirkonkylä Onkkaala I

Pälkäneen pitäjänkeskus on valittu yhdeksi valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Tämän alueen ytimessä on kirkonkylän Onkkaalanraitti. Raitin historia kiinnostaa monia ihmisiä. Talojen tarinoiden kautta on helppo tutustua omaan kotiympäristöön, joka liittyy myös Suomen eri vaiheisiin. Kirkonkylässä, tien varressa asuneet ihmiset ovat kokeneet monenlaista – ja kylän läpi on kulkenut erilaisia matkalaisia. Talot puhuvat myös ihanteista, haaveista, osaamisesta ja kauneudentajusta. Vielä 1980-luvulla lähes jokaisessa talossa oli jokin liike tai yhteistä toimintaa. Muutamaa vuosikymmentä aikaisemmin kyläläiset tiesivät hyvin, missä talossa asuu muurari, maalari, lääkäri, tuomari tai kauppias. Maatilojen ja jo kadonneiden vuokramökkien asukkaiden elämästä on kerätty muistitietoa. Maisemassa asumisen jäljet kantavat kuitenkin yli 1000 vuoden taakse. Pälkäneen tori uudistettiin vuonna 2017. Lainamakasiinin, VPK:n kalustorakennuksen ja taksikopin jälkeen auk