Siirry pääsisältöön

Kirkonkylä Onkkaala II - Onkkaalanraitin talojen helmiä

Pälkäneen tunnelmallinen kirkonkylä on muodostunut pitkän raitin varrelle. Kylän vanhin tonttialue on peltojen keskellä lähellä Vanhan kirkon raunioita. 1800-luvun kuluessa, kylän palon jälkeen, monien maatilojen pihat siirrettiin pois ryhmäkylästä kauemmas maantien varteen. Vanhan kylän alueella ovat kuitenkin edelleen Ali-Mustalan, Seppälän ja Tiililän talojen vanhat pihapiirit. Kylän laidassa tietä reunustaneet lukuisat pikku mökit hävisivät tältä kohtaa jo kauan aikaa sitten. Nyt paikalla on valtatie 12 ja uudet katuosuudet.

Vanhan maantien varrella harjun reunassa on Anttila-Perttulan rustholli- ja kestikievaritalon piha. Se on edustava esimerkki suuren maalaistalon elämänpiiristä 1900-luvun alkupuolella. Vanha vilja-aitta, pihaa rajaava puotiaittojen rivi sekä sen jatkeena oleva ns. mummunpää ja kivinavetta ovat miljöön olennaisia elementtejä asuinrakennusten lisäksi. Pihan vanhemmassa asuinrakennuksessa, joka on maalattu keltaiseksi, on paikkakunnalle melko tyypilliset monikulmaiset kuistit. Kirjailija Aino Pälsi on tallettanut kuvauksia lapsuudenkotinsa elämästä romaaniinsa Marketan ja Juhanin avioliitto. Puoliso Sakari Pälsi puolestaan valokuvasi pihaa jo varhain. Ylempänä harjurinteessä on komea, kaksikerroksinen Simonlinna-niminen asuinrakennus.

Kun tietä noustaan kohti kirkkoa, raitin varrella ovat edelleen olemassa muun muassa Kankilan tilan vanha pihapiiri ja sitä vastapäätä Sulo Talvian mökki, kauppias Turvasen entinen talo eli Raukolan tilan piha ja sitä vastapäätä entinen apteekkari Björkmanin asuin- ja liiketalo sekä tyylikäs, kirjakaupan talona tunnettu rakennus ja tätä vastapäätä oleva entinen Maatalous-Osake-Pankin talo. 

Ns. Maatalous-Osake-Pankin talo on maanteiden risteyksessä. Nykyisin katujen nimet ovat Onkkaalantie ja Kankilantie, mutta historiallisesti kyseessä on vanhan Tampereentien ja Sahalahdelle johtavan tien risteys kirkon kohdalla. Risteyksessä oleva asuintalo on toiminut eri vaiheissa kauppias J. Syrjäsen liiketalona, ns. raittiustalona, täysihoitolana ja kunnanvirastona. Seuraavana kirkkopihaa vastapäätä on Kirkko-Mustalan tilan pihapiiri, jota edelleen rajaa perinteinen liisteaita. 

S-Marketin paikalla olleet liike- ja asuinrakennukset kuten Pälkäneen Sähkön talo on purettu sen paikalta ja jo aiemmin 1970-luvulla maisemasta hävisi torin kohdalla ollut kahvila, Patotien talo. Torin länsilaidalla on edelleen 1970-luvun lopussa rakennettu seurakuntatalo. Sen alapuolella ovat Kostian koulun rakennukset 1800-luvun lopulta, 1920-luvulta ja 1950-luvulta. Koulua vastapäätä raitin toiselle puolella on tyylikäs taitekattoinen Laitisen talo, jossa toimi vuosikymmeniä monia liikkeitä kahdessa kerroksessa.

Torin laidalta alkaa säilyneiden klassisististen, kaksikerroksisten ja aumakattoisten talojen sarja. Ensimmäisenä on vuonna 1927 rakennettu pankkitalo. Siinä toimi pitkään Kansallispankki ja alkuun lisäksi posti. Vanhan haustausmaan jälkeen vastaavien talojen sarja jatkuu Laitisen talon jälkeen: entinen Säästöpankin talo on kokenut paljon muutoksia samoin kuin ravintolana toimiva entinen Matkustajakoti vastaavalla tavalla kuin toisella puolella tietä oleva entinen Tuotannon kaupparakennus varastosiipineen.

Alempana lähempänä jokirantaa rakennuskanta on uusiutunut, mutta Osuuspankin vanha osa, Osuusliike Voiman matala kaupparakennus, entinen Kyttälän kenkäkaupan talo, baarina toimiva vanha leipomotalo sekä Päiviön entinen kahvila Kostianvirran rannassa ovat edelleen olemassa samoin kuin toisella puolella tietä entinen Mesimäen kaupparakennus, nahkuri Syrjän eli Härkösen talo ja entinen Vieno Kyttälän talo. 

Kostianvirran toisella puolella on puutarhan ympäröimä Sulamaan talo, jonka paikalla asui jo kalastaja Eugen Sohlman, ja Kyttäläntien risteyksessä perinteinen, pitkänomainen Erkkilä-niminen talo. Tien länsipuolella on puolestaan säilynyt paljon pieniä asumuksia. Onkkaalantie jatkuu Onkkaalan ja Tommolan kylien rajalla kohti Pälkäneen uutta hautausmaata ja Kankahaisten kylää. Onkkkaalan puolella 1900-luvun alkupuolen rakennuksia on matkan varrella esimerkiksi mäen päällä:  Santaharjuun siirretyn, entisen Keski-Mustalan tilan tonttialueen vielä säilyneet rakennukset. 

Raitin varren joistakin taloista on valokuvia esim. Finna.fi-hakupalvelussa.

Lähteet 

Putkonen Lauri 1981: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 107. Tampere, Tampereen seutukaavaliitto.

Wigell, Vieno 2001: Vanhaa Onkkaalaa. Julkaisussa Pälkäneen joulu 2001. Pälkäne, Pälkäne-Seura ry.

2006: Alikylän raitilla oli monta mökkiä. Julkaisussa Pälkäneen joulu 2006. Pälkäne, Pälkäne-Seura ry.

Vuorensola, Hannu 1988: Pälkäneen historia II. Pälkäne, Pälkäneen kunta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kartanoelämää Pälkäneellä

Sata vuotta sitten noin kymmentä pälkäneläistä suurta maatilaa saatettiin kutsua kartanoiksi. Ne olivat kaikkien tuntemia – monien paikkakuntalaisten työpaikkoja ja sivistyksen keskuksia, jotka oli helppo tunnistaa maisemassa lepäävistä komeista rakennusryhmistään ja puutarhoistaan. Nykyään kartanopihat eivät enää useinkaan ole osa maatilojen taloutta vaan yksityisten perheiden rakkaudella vaalimia koteja, jotka ovat samalla muistomerkkejä suomalaisen kulttuurin kehityksestä vuosisatojen kuluessa. Mitä kartanolla tarkoitetaan? Arkipuheessa kartanolla on usein yksinkertaisesti tarkoitettu maatilaa, jolla on suhteellisen paljon viljelysmaata ja metsää sekä huolellisesti hoidetut suuret asuin- ja talousrakennukset. Tarkempi näkökulma paljastaa erilaisia historiallisia järjestelmiä. Kartanoiden joukossa on keskiaikaisia suurmiestaloja, verovapauden saaneita säteritiloja ja aatelille annetuista läänityksistä syntyneitä suurtiloja sekä sotilasvirkataloja. Saman tilan historiassa voi olla

Kesähuviloita ja huvilatyylisiä taloja

Haanloukkaan huvilan kuisti 2020 1900-luvun alussa muutamat perheet, jotka asuivat välillä kaupungissa mutta joilla oli sukusiteitä Pälkäneelle tai muuta kiinnostusta, rakensivat kesähuviloita järvien rannoille. Kesää haluttiin viettää tutuissa maisemissa. Näillä paikoilla oli romanttisia nimiä kuten Rantapirtti, Tuulensuu, Revonristi tai Tuutuniemi. Tyyliä leimaa jugend ja suunnittelijoiden joukossa on ainakin tunnettu arkkitehti Wivi Lönn. Varsinkin 1910- ja 1920-luvuilla kirkonkylään Onkkaalaan rakennettiin huvilatyylisiä asuintaloja. Monet niistä ovat harjun jatkeen länsirinteellä katsoen kohti Mallasveden selkää. Talot ovat tonttien keskellä ja pihoissa on ollut puutarhoja. Verhon huvila lienee yksi vanhimpia, koska pääosa siitä on 1800-luvulta, mutta muuten rakentaminen ajoittuu enemmän 1900-luvun puolelle. Taitekattoisten rakennusten päädyt ovat järven suuntaan, muiden pitkä seinä on kohti rantaa. Näilläkin taloilla on ollut mielenkiintoisia nimiä kuten Haanloukas tai Pöllö

Kirkonkylä Onkkaala I

Pälkäneen pitäjänkeskus on valittu yhdeksi valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Tämän alueen ytimessä on kirkonkylän Onkkaalanraitti. Raitin historia kiinnostaa monia ihmisiä. Talojen tarinoiden kautta on helppo tutustua omaan kotiympäristöön, joka liittyy myös Suomen eri vaiheisiin. Kirkonkylässä, tien varressa asuneet ihmiset ovat kokeneet monenlaista – ja kylän läpi on kulkenut erilaisia matkalaisia. Talot puhuvat myös ihanteista, haaveista, osaamisesta ja kauneudentajusta. Vielä 1980-luvulla lähes jokaisessa talossa oli jokin liike tai yhteistä toimintaa. Muutamaa vuosikymmentä aikaisemmin kyläläiset tiesivät hyvin, missä talossa asuu muurari, maalari, lääkäri, tuomari tai kauppias. Maatilojen ja jo kadonneiden vuokramökkien asukkaiden elämästä on kerätty muistitietoa. Maisemassa asumisen jäljet kantavat kuitenkin yli 1000 vuoden taakse. Pälkäneen tori uudistettiin vuonna 2017. Lainamakasiinin, VPK:n kalustorakennuksen ja taksikopin jälkeen auk